Miinimalny odzew na mój list w sprawie wyprawy do zamków krzyżackich (razem zainteresowanie wyraziły cztery osoby) stawie na razie wyprawę pod znakiem zapytania. Proponuję przesunięcie wyprawy na późniejszy termin. Potrzebujemy jednak takich spotkań. To był bardzo dobry pomysł i powinien być zrealizowany choćby z przesunięciem.
Pomysł natomiast jesiennej wyprawy szlakiem templariuszy do Czech został przedstawiony przez Mariana Małeckiego na walnym zebraniu Stowarzyszenia w styczniu br. w Toruniu. kilka dni temu otrzymałem szczegóły wyprawy.
Oto cytat z listu od Mariana Małeckiego:
Cytuj:
przesyłam dane dotyczące wyjazdu do Czech "Szlakiem templariuszy w Czechach"- plan przedstawiam w załączniku.
Orientacyjny koszt wyjazdu to około 500 zł.
Program jest bardzo napięty, ale jeden nocleg ma być w zamku templariuszy w Cejkovicach, tam gdzie produkują słynne templarskie wina.
Autobus liczy 40 - 45 miejsc. A więc start ...
W cenę wchodzi: przejazd, noclegi (2), ubezpieczenie, autostrady, obiadokolacja i może śniadanie. Prowadzę negocjacje z Archiwum w sprawie pokazania nam reguły (ale nie wiem, co z tego bedzie).
Wyjazd mniej więcej w kolejną rocznicę procesu... tj. 15-17 października 2010.
Po drodze dwa zamki templariuszy, kościół, i stacja celna oraz - tzw. miejsca legendarne z nimi związane. Będą też inne miejsca jak Velehrad, Tabor, Pilzno, Kutna Hora. Jest to - nazywając rzecz po imieniu -wyprawa po całych Czechach.
Proszę Was o rozważenie i... podjęcie pozytywnej decyzji. Po ubiegłorocznej pielgrzymce do Ziemi Świętej - w tym roku "tylko" wyprawa do Czech, ale w planach na następne lata obok rozważenia wypraw do Syrii, Jordanii czy tureckiej części Outremer - wyprawy badająca ślady templariuszy w Portugalii lub we Francji. Być może doroczne wyprawy staną się naszą tradycją

Szczegóły przesłałem wszystkim członkom Stowarzyszenia, sympatykom i przyjaciołom Szlaku na adresy e-mail.
Dziś dostałem dodatkową informację:
Cytuj:
Pieniądze należy wpłacić do końca przyszłego tygodnia, bo trzeba opłacić hotel i wpłacić zaliczkę na autokar. Będę to złatawiał w przyszłym tygodniu.
Na razie tyle. Będę przekazywał tu informacje na bieżąco jak tylko je otrzymam.
Pozdrawiam
Maciej