Planowany termin to 4-5-6 listopada. Wyjazd z Pszczyny nad ranem 4 listopada.
Dziękuję wszystkim, którzy różnymi sposobami zgłosili swój akces do wyprawy węgierskiej - lub dali znać, że nie dadzą rady pojechać. W tym momencie mamy pozytywne odpowiedzi od: Piotra Szpitalnika (+co najmniej jedna osoba), Brata Mirka (+ co najmniej dwie a być może trzy osoby), Ewy, Olgierda, Tomka Sajko, Dojarki. Do tych dziewięciu osób dochodzi oczywiście Marian Małecki i dochodzę ja. Razem - jedenaście osób co najmniej.
Do planu pobytu dopisujemy Budapeszt, z pewnością również Wyszehrad. Na węgierskiej stronie o templariuszach wymienia się kilka miejscowości, które mogły być komandoriami - Boisce, Scott, Dubica, Esztergom, Gecske, Glogonca, Góra, Christian, Nekcse, Okriszentlőrinc, St Martin, Vranje, Zablata, Zengg - znakomita większość z nich znajduje się dziś jednak na terenie Chorwacji. Obok Esztergom być może Christian można zlokalizować na zachodzie Węgier. Według strony Templar History - to węgierska miejscowość Kereszteny, co jest węgierskim odpowiednikiem Christian. Dziś ta miejscowość nazywa się Egyhazasfalu. Według tego samego żródła do templariuszy należały jeszcze leżące na Węgrzech: Váchartyán, Locs i Kony. Nie znam jednak jeszcze ostatecznego planu wyprawy wg Mariana.
Równocześnie przeglądam posiadany przewodnik po zabytkach węgierskiej architektury i znalazłam kilka ciekawych obiektów w bliższej i dalszej okolicy Esztergom-Budapeszt-Eger-Muhi, pochodzących z interesujących nas czasów i z ciekawą zawartością. Trzeba chyba rozważyć odwiedzenie części z nich po drodze. Na przykład wstępnie sobie zapisałem: Feldebrö, Bélapátfalva, Karcsa, Lébény, Mátraverebély, Miskolc, Nagybörzsöny, Ócsa, Orszlány, Öskü, Pannonhalma, Sárospatak, Székesfehérvár, Szalonna, Tác, Tarnaszentmária, Tata, Váraszó, Vizsoly, Zsámbék ale na pewno nie wszystkie będą w ogóle brane pod uwagę. Także ze względu na czas i szybkość zapadania zmierzchu.
Uwaga - jeszcze można dopisać się do wyprawy. Przekażę oczywiście wszystkie wieści jakie spodziewm się niedługo od Mariana otrzymać.
Pozdrawiam Maciej
|